Koliko košta Google Ads?

Koliko košta Google Ads je dobro pitanje koje čujemo na početku svakog razgovora kada je u pitanje oglašavanje na Google-u. Razumemo da svaki klijent u startu želi da zna koliko košta Google Ads za njegovu kampanju.

Dobra vest je to što svako ko ima web sajt može da napravi Google Ads kampanju. Loša vest je da Vam ne možemo reći odmah koliko će Vas ta kampanja koštati.

Ne postoji brz i tačan odgovor. Zavisi na prvom mestu od cene koju su drugi izlicitirali za neku ključnu reč. Zato je neophodno uraditi malu analizu kroz neke alate kako došli do minimalne i maksimalne cene za neke ključne reči na kojima se zasniva Vaš posao.

Ne cenu i poziciju oglasa na Google-u utiču i neki drugi faktori koje ćemo Vam kasnije pomenuti.

Ali ne brinite, kroz ovaj tekst ćemo Vam ukazati na sve varijabile koje utiču na formiranje cene u Google Ads-u.

Tako ćete sami moći da razumete ceo proces i odredite bužet za oglašavanje na Google Ads-u.

Koji faktori utiču na cenu Google Ads-a?

Kao što smo već pomenuli ne postoji jednostavan i brz način da Vam pružimo odgovor koja bi bila cena Vaše Google Ads kampanje.

To zavisi od Vaše delatnosti, trenutnim trendovima, ali na prvom mestu od cene koju je ponudila Vaša konkurencija za odredjene ključne reči.

Zavisi od oblasti. Zavisi da li ste maloprodaja ili velikoprodaja.

Na primer, pravne i računovodstvene usluge, osiguranje, prodaja nekretnina su oblasti gde je uglavnom visoka cena po kliku, odnosno CPC (Cost per click). Razlog je to što klijent jednom kupovinom može da napravi račun od nekoliko miliona dinara.

Zato konkurencija ima računicu da jedan klik može da plati i više od 10 eura i da će se to u konačnom zbiru isplatiti.

S druge strane, postoji puno niša gde je cena po kliku svega nekoliko evrocenta.

Svejedno koja je ključna reč u pitanju, morate napraviti dobru strategiju. 

Za neke proizvode kupci puno istražuju i treba im više vremena za odluku. To znači da će se vraćati više puta na Vaš web sajt dok ne bude doneo odluku o kupovini.

Medjutim potrošački trendovi i platforme za oglašanje poput Google Ads nikada nisu u stanju mirovanja. Čak i kada započnete kampanju, morate često pratiti promene i prilagodjavati ponudu u odnosu na konkurenciju.

Nekada neki dogadjaj može da utiče na cenu oglašavanja.

Uzmimo na primer kovid i ključnu reč muške majice. U sred korone cena po kliku je bilo preko 40 evrocenti u jednom trenutku. To se do danas umanjilo tako da mesečno u proseku za ključnu reč muške majice ima 3600 pretraga na Google-u.

U ovom trenutku je minimalna ponuda za vrh stranice 4 evrocenta, a maksimalna ponuda za vrh stranice 14 evrocenti.

Koristite Google Ad Manager za Google Ads

Za bilo koju ključnu reč možete proveriti sami cenu u Google Ad Manager-u.

Dovoljno je da udjete na keyword planner, otkucate ključnu reč i otkrijete još neke ključne reči koje će Vam on ponuditi za kampanju.

Zapravo Google Ad Manager je najbolji alat za te stvari i potpuno je besplatan.

Nedavna istraživanja su pokazala da je za visoko profitne niše prosečan ROI (return on investment) za Google Ads 800%. To znači da na iznos od 100 eura uložen u Google Ads on donosi promet od 800 eura.

Ipak sve zavisi koliko dobro upravljate svojim nalogom.

Jer ako imate znanje i pratite dešavanja u okviru kampanje, promenama možete uštedeti dosta novca u reklamnoj kampanji. 

Najpopularnij način oglašavanja na Google Ads je CPC (Cost per click). Ne plaćate za prikaz reklame već samo ako neko klikne na Vaš oglas.

Možete prepustiti da ceo posao za Vas obavi i Google, ali to Vam nikako ne savetujemo. Razlog je na prvom mestu što će takva kampanja biti mnogo skuplja nego da je sami postavite.

Ako želite da troškovi za Google Ads budu manji, a da povrat bude veći, morate pazite na nekoliko stvari.

Prvo, održavajte pravilno strukturu Vašeg Google Ads računa. Radite bar jedanput sedmično izveštaj o učinku reklama i na osnovu rezultata optimizirajte oglase. Analizirajte listu ključnih reči.

Ako je potrebno, neke ključne reči izbacite, a neke druge dodajte.

Kako Google Ads odredjuje cenu po kliku (CPC)?

Ono što je zanimljivo kod Google Ads-a je to što funkcioniše kao aukcija. Ali to ne znači da onaj ko ponudi najviše novca će biti prvi.

Verovatno se pitate kakva je ovo aukcija?

Svakome je to čudno u početku, ali shvatićete da pored novca Google Ads uzima još neke stvari u obzir za odredjivanje mesta reklama na nekoj stranici.

Prvo što Google ocenjuje je kvalitet.Kada neko od nas pretražuje nešto na Google-u, on traži da li neko od oglašivača licitira za ključnu reč koja je relevantna za taj upit. Ako postoji njih više koji su licitirali za tu ključnu reč, Google bira pobednika na osnovu ocene kvaliteta koju dodeljuje svakom oglašivaču.

Ocene idu od 1 do 10 i ona zavisi od oglasa, relevantnosti Vaše stranice za tu ključnu reč i očekivane stope kliktanja koja se dobija na osnovu Vaše istorije.

Da Vas ne bismo dodatno zbunjivali, to znači da ako imate visoku ocenu, ali imate manju ponudu za ključnu reč od nekoga ko ima nižu ocenu od Vas, može lako da se desi da budete ispred njega.

Zato mesto na Google Ads-u ne odredjuje najviša cena već i ocena koju dobijate od Google Ads-a.

Google uz pomoć svojih alata izračunava rang oglasa svih ponudjača za neku ključnu reč.

Tako odredjuje gde će i na koje mesto postaviti više oglasa.

U praksi to znači da se ocena kvaliteta množi sa Vašom najvišom ponudom i ko ima najbolji rezultat, taj je na 1 mestu.

Ali to znači da Google ne mora nužno da naplati najvišu ponudu koju ste mu pružili.

Šta je uspešan click through rate u search kampanji?

Najpopularniji način oglašavanja na Google Ads je CPC (Cost per click).

To zapravo znači da se ne plaća za prikaz reklame, već samo ako neko klikne na Vaš oglas. Jedna od važnih metrika za analiziranje uspešnosti oglasa je procenat izmedju broja prikaza i broja klikova na oglas.

To se naziva CTR (click through rate). Uspešan CTR je od 3% do 5% za search kampanje, a 1% za display kampanje.

Sve preko 8% za search kampanje se smatra izuzetnim rezultatom.

Već smo Vam objasnili formulu po kojoj Google Ads obračunava cenu oglasa. Sa manjom cenom i višom ocenom možete biti prvi.

I to je dobar način jer Google Ads na taj način ne pruža nikome prednost. U digitalnom svetu to znači da Vaš oglas može biti bez problema ispred neke velike kompanije.

Pomenuli smo da postoje varijabile od kojih zavisi pozicija Vašeg oglasa na Google-u.

Najvažnije smo pomenuli. Manje važne su relevantnost i UX (user experience) web stranice, kvalitet u vreme aukcije, lokacija, kontekst korisnika, alternativne metode nadmetanja i formati oglasa.

Dobar web sajt čini da izgledate profesionalnije

Kako najbolje odrediti budžet u Google Ads kampanji?

Ovo je jako važno za svakog klijenta koji započinje Google Ads kampanju. Ako se ne podesi pravilno, može se desiti da Google za par sati potroši dnevni budžet ili potroši mesečni budžet za par dana.

To se često dešava neiskusnim koji postave search kampanju i prepuste Google-u da upravlja njihovom kampanjom.

I zato mnogi kažu da je Google Ads neisplativ i skup.

Medjutim treba malo istražiti kako Google oglašavanje funkcioniše ili se prepustiti iskusnoj agenciji. To ne mora da znači da će u konačnom zbiru to biti skuplje.

Iz našeg iskustva, dobar marketar koji ima praktično znanje u Google Ads-u će Vam uvek napraviti jeftiniju i bolju reklamu od Vas.

Pa krenimo:

– Prvo morate odrediti koliko ste spremni mesečno da izdvajate za Google oglašavanje.

– Zatim dobro pregledajte koji su Vam najvažniji proizvodi na web stranicama i uradite istraživanje ključnih reči za te proizvode ili usluge (savetujemo da koristite Google Ad manager).

– Kada to uradite odredite koliko ste spremni najviše da platite za svaku ključnu reč.

– Odredite prosečni dnevni budžet kako biste formirali mesečni budžet za Google Ads.

Ovo će biti sasvim dovoljno za početak. Kasnije možete uraditi funkciju zajedničkog budžeta, ali za početak je najbolje da svaka kampanja ima poseban budžet. Tako ćete ima bolji uvid koji oglasi rade, a koji ne. Na osnovu toga ćete lakše raditi promene.

Ali da znate da Google Ads neće potrošiti svaki dan isti iznos. Nekada će to biti više od dnevnog budžeta, a nekada manje. Tek na kraju meseca ćete videti ukupnu potrošnju, ali će ona uvek biti oko zadatog iznosa.

Budžetom dajete Google Ads-u koji iznos želite da potrošite tokom 1 meseca.

Time ograničavate potrošnju Vašeg novca u svrhu reklamiranja. Sve je vrlo transparentno i dobićete svakog meseca detaljan izveštaj koliko i gde je potrošeno za reklamu. Google će možda neki dan potrošiti znatno više ako smatra da će to dovesti do više klikova i konverzija.

Ali na mesečnom nivou će potrošnja biti blizu iznosa koji ste Vi odredili.

Mesečni budžet odredjuje klijent i deljenjem sa brojem dana u mesecu dobijamo dnevni budžet.

Da znate da najveći broj agencija radi Google Ads kampanje na nivou 1 meseca.

Koristite keyword planner u okviru Google Ads Manager-a

Za odredjivanje koju ćete cenu postaviti za svaku ključnu reč koristite najbolji alat. A to je keyword planner u okviru Google Ad Manager-a.

Postoje i drugi alati, ali  i najbolji marketari obavezno koriste Google Ad Manager. Besplatan je, pruža puno relevantnih i istinitih podataka. Ima i dodatne alate i rezultate, pa možete videti kada se i u kom periodu više ili manje pretražuje odredjena ključna reč.

Dobićete i spisak sličnih ključnih reči koje će Vam sigurno pomoći da uradite bolje kampanju na Google Ads-u.

Kada se oglašavate na Google-u imate pravo da napravite nekoliko kampanja i da svaka ima različiti budžet. Često se dešava da neki oglas potroši dnevni budžet, a neki ne potroši. Zato tokom oglašavanja možete menjati budžet i tako što bolje optimizujete potrošnju za svaku kampanju.

Svakako ćete na kraju meseca u analizi videti koliko je za koji oglas po danu potrošeno za sve kampanje. Možda deluje malo konfuzno, ali ćete sve vrlo brzo shvatiti.

Možete se igrati sa dnevnim budžetima da vidite kako će to uticati na dnevnu potrošnju, odnosno na prodaju tokom 1 meseca.

Morate da se oglašavate bar nekoliko meseci da biste shvatili šta je najbolje za Vas i koliko treba da iznosi Vaš mesečni budžet.

U Google Ad Manager-u ćete naći sve što Vam je potrebno za licitiranje i koji iznos je ponudila Vaša konkurencija za svaku ključnu reč.

Pokušajte uvek sa minimalnom cenom ili nešto malo iznad nje.

Pratite i menjajte iznose za svaku ključnu reč kada shvatite da je to potrebno. Da znate da jednom postavljen oglas u Google Ads-u nije gotov posao. Kao što smo pomenuli, morate pratiti svaku kampanju kako biste došli do najvećeg broja klikova i konverzija za najnižu moguću cenu.

Potrudite se da Vaša ocena kvaliteta bude što viša kako biste platili oglas što manje. Praćenjem ćete biti sigurni da su Vaše ponude za ključne reči dobre i da ste uspešan takmičar.

Ako licitirate ručno možete postaviti maksimalni CPC po grupi oglasa ili možete postaviti različite ponude za svaku ključnu reč u toj oglasnoj grupi.

Lošija i skuplja opcija je automatsko licitiranje, ali je ok ako ne želite previše da se bavite analizom i troškovima.

Šta još utiče Google Ads troškove?

Kao što postoje elementi koji utiču na ocenu kvaliteta svakog oglasa, odnosno web sajta, pojavljuju se još neki faktori od kojih zavisi pozicija Vašeg oglasa. Postoje metode sa kojima možete uštedeti na mesečnom budžetu.

Zakazivanje oglasa je zapravo odredjivanje kada i kome će se Vaši oglasi prikazivati. Tu ćete definisati Google Ads-u kada želite da se Vaši oglasi prikazuju.

Ovo je posebno korisno za neke delatnosti. Na primer, ako ste pekara i radite od 6 časova do 16 časova možda nema smisla da po završetku radnog vremena se oglašavate jer verovatno nemate online prodaju.

Ako ste e-commerce ima smisla da Vaša reklama ide 24 časa. U suštini sve zavisi od Vašeg posla i niše.

Postoji jedna korisna alternativa. Vaša kampanje može ići 24 časa, ali budžet može biti veći tokom odredjenog dela dana. Tako ćete dobiti povećanu vidljivost tokom nekog dela dana kada je to potrebno.

Sve to posle mesec ili dva kampanje uz malo bolju analizu možete da optimizujete za svaki oglas.

Za sve biznise, pogotovu male, je vrlo važan geotargeting.

Možete u okviru budžeta da izdvajate veća sredstva za reklamu za odredjena područja. Ova tehnika je poznata još kao ciljanje lokacije. Geotargetiranje omogućava da se oglas prikazuje samo na Google-u u odredjenim područjima.

To može biti cela država, grad, opština ili mali deo grada gde se nalazi Vaša prodavnica.

Dobar web sajt čini da izgledate profesionalnije

Google Ads geotargetiranje je odličan način da se iskoristi trend pretrage preko mobilnog telefona i kupovine u pokretu.

I ovde možete imati budžet koji se razlikuje na nivou države ili grada, pa čak i četvrti.

Mnogo ljudi nije svesno da 80% pretraga se odvija preko mobilnog telefona. Zato i Google od pre nekoliko godina pridaje veliku važnost web sajtovima koji su prilagodjeni mobilnim uredjajima.

Čak se preporučuje da se izrada svakog wev sajta prvo radi za mobilne uredjaje pa tek onda za desktop uredjaje.

Kako planirati pay per click i dnevni budžet?

Odavno je prošlo vreme kada su ljudi surfovali isključivo na kompjuterima. Danas postoji više uredjaja sa kojeg posetioci pristupaju internetu. Ubedljivo je na prvom mestu pretraga putem mobilnih telefona.

To znači da morate posebnu pažnju da obratite pri kreiranju oglasa koji će se pojaviti na mobilnom telefonu.

Možete ograničiti prikaz kampanje samo na desktop uredjaje, mada smatramo da to nije korisno. Zato savetujemo da svaki oglas bude prikazan na mobilnim telefonima, desktop uredjajima i tabletima. Odredjivanje dnevnog budžeta i način na koji će se on potrošiti najvažniji je činilac u planiranju budžeta za PPC (pay per click).

Kada savladate osnove Google Ads-a postoje napredne funkcije koje mogu bolje ciljati publiku i umanjiti potrošnju budžeta.

Nadamo se da ste shvatili kako funkcioniše osnovni proces oglašavanja u Google Ads-u. Opet ćemo se vratiti na pitanje koliko košta jedan klik?

To zavisi od područja gde nameravate da pustite kampanju. Cena za ključnu reč muške majice se razlikuje da li puštate oglas u Srbiji ili Francuskoj.

Cena po kliku je po pravilu uvek dosta niža u Srbiji nego na zapadu.

Sve cene za ključne reči možete proveriti u Google Ad manager-u. Koliko je nezahvalno dati nekome cenu iz glave dokazuje činjenica da cena jednog klika se kreće u rasponu od nekoliko eurocenti do nekoliko stotina eura. Samo za 1 klik!

Najskuplji klikovi su za osiguranje, advokate, kredite, donacije i obrazovanje. Digitalni marketing se dosta razlikuje od tradicionalnom oglašavanja.

Najpopularnij način oglašavanja na Google Ads je CPC (Cost per click). Ne plaćate za prikaz reklame već samo ako neko klikne na Vaš oglas.

U novinama plaćate koliko ste mesta zauzeli na stranici, dok na web sajtu veličinu oglasa odredjuje vlasnik i ona je ista za sve.

Kao što smo Vam objasnili na cenu oglasa utiče zapravo koliko je licitirala Vaša konkurencija za odredjenu ključnu reč.

To znači da je bolje izbeći ključnu reč “popravka krova” i koristiti “koliko košta popravka krova” za kampanju. Ako imate veći budžet koristite obe ključne reći, a ako morate nekako da se uklopite koristite ključne reči koje imaju nižu cenu i dovoljan broj pretraga.

Možda ovo zvuči lako, ali zapravo nije.

Ako radite kampanje za SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Italiju, Australiju ili Švajcarsku, znajte da cena po kliku može biti neverovatna za naše prilike. Tu ne možete da se oglašavate sa malim budžetom.

Ali srazmerno budžetu su veliki i prometi. Ali to je neka druga dimenzija poslovanja.

Za početak je više nego dovoljno da ograničite svoje oglašavanje na Google Ads-u kroz search i display kampanje.

Po pravilu smo mnogo bolje, ali i skuplje search kampanje. Ali ako birate, prednost uvek dajemo search kampanji.

Ako želite da uštedite nije loša ideja da uzmete u obzir duge ključne reči. Za njih su pretrage mnogo manje nego za neke uopštene ključne reči.

Ali su višestruko jeftinije i imaju mnogo bolji učinak kada je prodaja u pitanju. A to je u stvari cilj svakog oglašavanja!

Daćemo Vam primer, mesečno se muške cipele u Srbiji pretražuju u proseku 8100 puta i cena po kliku je trenutno 0,12 eura. Google Ads Manager nam je dao još 42 predloga gde za veliki broj ključnih reči nikada niko nije licitirao.

To znači da ćete Vi odrediti cenu, a još bolje od toga da nemate nikakvu konkurenciju za tu ključnu reč.

Praktično će Vaš oglas biti jedini u pretrazi.

Duge ključne reči, bez obzira što imaju manje pretraga, su zapravo komercijalnije. Važno je da u zbiru imaju veći opseg pretraživanja, a nižu cenu pokliku. Za istraživanje su odlični alati poput Semrush-a i Ahrefs-a.

Mi ih koristimo, pogotovu za SEO istraživanja.

Jedina mana im je visoka cena!

Najpopularnij način oglašavanja na Google Ads je CPC (Cost per click). Ne plaćate za prikaz reklame već samo ako neko klikne na Vaš oglas.

Koliko je važan Quality Score u Google Ads-u?

Quality Score, odnosno ocena kvaliteta, je ocena korisničkog iskustva koja se dobija na osnovu Vaše kampanje i odredišne stranice na web sajtu za neku ključnu reč.

Ocene su od 1 do 10.

Postoje izveštaji gde možete proveriti ocenu kvaliteta za svaku ključnu reč. Suština ocene je pokazatelj koliko je Vaša kampanje korisna potrošačima.

Postoje tri faktora koja utiču na Quality Score:

CTR (click through rate)

znači kolika je verovatnoća da će neko kliknuti na Vaš Google oglas za ključnu reč koja se pretražuje.

Relevantnost oglasa (ad relevance)

dokazuje dali ima smisla da se Vaš oglas pojavi za odredjenu ključnu reč, odnosno da li je za nju relevantan.

Iskustvo sa odredišnom stranicom (landing page experience)

kaže da li informacije na odredišnoj stranici odgovaraju onome što oglas nudi i obrnuto.

Sada dolazimo do pitanja kako poboljšati ocenu kvaliteta? Treba fino podesiti sve oglase i stranice na web sajtu gde oni vode. To je najispravniji način kako poboljšati CTR, relevantnost oglasa i iskustvo odredišne stranice.

CTR pokazuje koliko ljudi koji vide Vaš oglas kliknu na njega i odu na Vaš web sajt. On je jako važan i koristiti se za ocenu uspešnosti svakog oglasa. Na osnovu njegovih rezultata radimo ispravke oglasa pa kasnije uporedjujemo rezultate kako bi videli da li smo uspeli da povećamo CTR.

On može biti “average” ili “above average” što znači da nema velikih problema sa CTR-om za Vaše ključne riječi.

Nije dobro kada je rezultat “below average” i to je jasan signal da nešto treba popraviti. Najjednostavniji način od kojeg bi trebali da krenete je pojačano pominjenje Vaše ključne reči u oglasu.

Ali nemojte nikako u ovome da preterate.

Relevantnost oglasa (ad relevance) je drugi način kako možete da poboljšate ocenu kvaliteta. Ovde je važno koliko ključna reč odgovara Vašim oglasima.

I ovde postoje tri statusa kao i za CTR- Average, above average ili below average.

Zato je važno obratiti posebnu pažnju pri pisanju oglasa. Ali dobra stvar je da i ako pogrešite možete lako i brzo da ispravite tekst oglasa u Google Ads-u.

Jer dobar oglas govori Vašim potencijalnim kupcima kakvu vrednost im možete pružiti.

Ostaje nam još poboljšanje odredišne stranice (landing page experience).

Prvo, važno je da oglas i odredišna stranica imaju istu ključnu reč.

Da bi Vam bilo lakše možete sebi postaviti nekoliko pitanja:

Da li je moja web stranica dobro organizovana?

Da li će ta web stranica biti korisna nekome ko klikne na oglas?

Da li je sve jasno objašnjeno na odredišnoj stranici?

Da li naša web stranica ima ključne reči za koje smo se oglasili?

Vodite računa da oglas vodi baš na tu stranicu koju posetilac želi. To znači da ako reklamirate muške polo majice, klik na oglas treba da vodi baš na kategoriju muške polo majice. Nikako nemojte da klik na oglas vodi na celokupnu mušku kolekciju ili neku drugu kategoriju.

Vodite računa da izbegavate iskaćuće prozore pri dolasku posetioca na Vaš web sajt. To će stvoriti otpor posetioca, a nije dobro za SEO.

Ovo često uzrokuje da napuste stranicu bez pregleda Vaše web stranice.

Ovo je jedan od razloga zašto je važno imati dobro osmišljenu web stranicu, sa dobrim tekstovima.

Važno je:

Da imate dobre i korisne informacije.

Linkove ka drugim stranicama kako bi posetioci mogli da istražuju Vaš web sajt

Jasno prikazana korpa ako ste e-commerce

Kontakt informacije

Postoji još dosta činilaca, ali je ovo sasvim dovoljno za početak.

Dobra ideja je koristiti više grupa oglasa umesto da sve svoje ključne reči smestite u jednu oglasnu grupu.

Objedinite svoje ključne reči u slične kategorije, a nakon toga krenite u kreiranje oglasa koji su relevantni za svaku kategoriju.

Kako pronaći najbolje ključne reči za Google Ads kampanju?

Postoji puno načina, ali nisu svi baš tako dobri. Mi koristimo samo dva alata, to su GA4 i keyword tool u okviru Google Ad manager. To su besplatni Google alati koji će Vam biti sasvim dovoljni.

Tu ćete pronaći razne ključne reči koje Vam nikada ne bi pale na pamet. Videćete koliko su tražene i koja je cena po kliku.

Keyword Tool će Vam dati predloge i varijacije pa nećete gubiti vreme i praviti greške sa ključnim rečima.

U GA4 možete proveriti kako stojite sa odredjenim ključnim rečima. Ako nemate veliki budžet možda nije loša ideja da oglas ne objavljujete za neke ključne reči za koje ste već na vrhu pretrage. Ali ako možete da izdržite ne bi bilo loše da ipak imate oglas i za pojmove za koje ste u top 3 na Google-u.

Proverite šta i kao radi konkurencija, a biće sasvim dovoljno da pregledate prvu i drugu stranicu pretrage.

Dobićete neke ideje i moći ćete lako da zaključite gde su dobro radili, a gde su grešili.

Ako želite da imate dobre rezultate i da maksimalno iskoristite budžet, nemojte da upadnete u neku od najčešćih zamki:

$

Izbegnite da bez ikakvog plana i reda rasipate novac na gomilu beskorisnih ključnih reči. Na taj način ćete samo odbiti potencijalnog kupca kada bude shvatio da Vaša odredišna stranica nije ono što je on zapravo tražio.

$

Nemojte da stavite da oglasi imaju home page kao odredišnu stranicu, već napravite vezu baš prema proizvodu koji ste oglasili.

$

Merite i analizirajte rezultate. To nije težak i komplikovan posao, a može da napravi veliku razliku.

$

Menjajte oglase koji ne rade. Normalno je da pogrešite, to se dešava svima.

$

Nemojte da zaboravite optimizaciju kampanja. Nekad je dovoljno sasvim malo da rezultati eksplodiraju.

$

Analizirajte konkurenciju. Već u samom tekstu ćete videti da li su dobri ili nisu.

$

Merite konverzije. To je najbolji način da utvrdite da li neki oglas treba da nastavi dalje svoj put ili ne.

$

Vodite računa o ROI (return of investement).To je najbolji način da znate da li se kampanja isplatila.

Da ne zaboravimo AdSense i Display Network

Do sada smo pričali samo o jednom kanalu oglašavanja na Google-u. Medjutim postoje i drugi, a vredni pomena su svakako AdSense i Display Network.

Šta je AdSense?

Sigurno ste primetili da na mnogim stranicama na puno web sajtova postoje reklame. Neke se zakupljuju i plaćaju direktno vlasniku web sajta, dok je većina drugih reklama u zakupu Google-a. To znači da Google deli zaradu sa Vama da prikazuje oglase na Vašem web sajtu obavljajući sav posao.

Ne morate da brinite o oglašivačima!

Za svaki klik, odnosno prikaz dobijate unapred dogovoreni iznos. Ovaj način zarade je popularan kod informativnih web sajtova, dok je jedva prisutan kod e-commerce web sajtova.

Vlasniku sajta koji želi da zaradjuje od reklama je dovoljno da otvori nalog za AdSense i ubaci kod koji mu šalje Google na mesto na koje želi da se one prikazuju. Ali da znate da Google na osnovu sadržaja Vaše stranice odredjuje koji će se oglas pojaviti na Vašem web sajtu. Ako na Vašoj web stranici prodajete televizore, postoji velika mogućnost da će se pojaviti oglas neke web stranice koja prodaje blu ray player-e.

Ili će se na osnovu Vaše pretrage pojaviti oglas na web stranici koji ste otvorili za neku temu koju ste pre toga istraživali.

Uglavnom svi pretraživači prate šta vi tražite i shodno tome Vam šalju oglase kako biste eventualno nešto kupili.

Najpopularnij način oglašavanja na Google Ads je CPC (Cost per click). Ne plaćate za prikaz reklame već samo ako neko klikne na Vaš oglas.

A sve to Google radi na osnovu reklama koje su oglašivaći napravili u Google Ad manager-u. Na osnovu te baze njemu nije teško da uvek ubaci reklamu koja se tiče stranica koje ste posećivali.

Jednostavno su toliko moćni da ne postoji alat koji će prikazati relevantnije rezultate. A sve ovo znači da su Google Ads i AdSense deo jednog sistema.

Sa jedne strane imate prodavca, a sa druge strane oglašivača.

Gotovo savršen način reklamiranja!

Da znate da postoji još jedan način oglašavanja sem CPC-a. To je CPM (cost per mile). On se slabije koristi i drugačije obračunava.

CPC se obračunava ne po broju klikova već po broju prikaza.

Kod CPM se plaća fiksna cena za 1.000 prikaza, a ne 1.000 klikova na oglas.

Najveći deo zarade Google-a, odnosno Alphabet Inc koji je izmedju ostalog i vlasnik kompanije Google, je Google Ads reklamiranje. 2013. godine imali su prihod od reklama u iznosu od 51 milijardu dolara.

U 2022.godini je prihod od reklamiranja na Google-u bio oko 250 milijardi dolara. Gotovo je neverovatno kako možete da podignete veliki promet 5 puta za 10 godina za nešto što gotovo da ne primećujete na stranici.

Pomenuli smo i display kampanje na Google-u pa da ih ne zaboravimo.

To je vrsta oglasa koja kombinuje tekst, slike i URL koji vodi do web stranice na kojoj kupac može saznati više. Postoji puno formata display oglasa, mogu biti kao slika, animirani ili u obliku video zapisa sa ili bez teksta.

Najčešći oblik ovih oglasa je u okviru banera.

Budite sigurni da ste videli ovakve oglase, a da toga niste ni svesni.

Display oglasi se prikazuju i na Facebook-a, ali Google display oglasi imaju moćne funkcije ciljanja publike kao i formate oglašavanja kakve druge platforme nemaju ni približno.

Najvažniji termini u Google Ads-u!

Ovo neće biti ništa novo za ljude koji su već u ovome, ali će sigurno pomoći početnicima kako bi razumeli neke termine ili skraćenice.

Pa počnimo:

Google Ad Campaign

Google Ads kampanja sadrži Vaše grupe oglasa koji se mogu podeliti po lokaciji, rasporedu oglasa, budžetu i tako dalje. Kampanje se koriste za organizovanje različitih kategorija usluga i proizvoda. Kao opciju Google Vam omogućuje da odaberete nekoliko vrsta kampanja.

Google Ads search campaign

To su u stvari oglasi koji Vam se prikazuju prilikom pretraživanja

Google Ads display campaign

Popularna za online trgovce. Najpopularniji kanal oglašavanja posle Google search kampanje.

Google Ads video campaign

Oglas u obliku video reklame dužine trajanja od 6 do 15 sekundi. Pojavljuje se na YouTube-u.

App Campaign

Omogućava da oglašavate Vašu aplikaciju na različitim mestima na Google-u

Google display network

Skraćeno GDN, je mreža web stranica koje omogućuju da se Google oglasi prikazuju na njihovim stranicama. Ovo je opciona postavka za Google Ads korisnike, pa obavezno razmislite da li Vam je potrebna

Conversions

Konverzija se evidentira kada korisnik izvrši odredjenu radnju nakon što klikne na Vaš oglas. Konverzije mogu biti mikro, a to može biti bilo šta poput odlaska na sledeću stranicu. Medjutim mnogo su važnije makro konverzije, kao što je na primer prodaja nekog artikla ili usluge.

Keywords

Ključne reči ili fraze se biraju tako da odgovaraju ili se podudaraju sa pojmovima koje traže korisnici na Google-u.Postoje 3 osnovne vrste ključnih reči koje se razlikuju po podudaranju. To su ključne reči sa širokim podudaranjem, tačnim podudaranjem i podudaranjem fraza

Ad Extensions

Korišćenjem oglasnih ekstenzija možete pružiti dodatne vredne informacije i povećati rezultat Vašeg oglasa

Bidding Strategies

To je strategija licitiranja. Kao što smo već pisali, svakikreirani oglas prolazi kroz proces ocenjivanja od koga zavisi cena i pozicija Vašeg oglasa

Google Search Network

Ovde se podrazumeva objava oglasa ili kampanja na Google-u i njegovim partnerskim pretraživačima

Conversion Focused

Kada želite da kupci preduzmu odredjenu radnju na vašem web sajtu

Brand awareness

Način da podignete svest o Vašem brendu. Ovde prodaja i konverzija nisu toliko bitni kao sam brend

Interaction Strategies

Kada želite da povećate preglede ili interakcije na svojim oglasima

Product Awareness

Kada želite povećati svest o Vašim proizvodima ili uslugama uz pomoć Google Ads-a

Negative Keywords

Nismo ih pominjali, ali su jako važne.One pomažu da se vaši oglasi ne prikazuju za odredjene ključne reči, otuda i naziv negativne ključne reči

Impressions

Impresije predstavljaju koliko je Vaš oglas puta bio prikazan na stranici rezultata pretraživanja, bez obzira da li je neko kliknuo navezu ili nije

Click through rate

Poznat kao CTR je metrika za uspeh Vaše PPC kampanje i meri odnos koliko je posetilaca prilikom pretrage videlo Vaš oglas i kliknulo na njega. Meri se u procentima I što je on veći to je bolje

AdRank

Što je veći Vaš AdRank to će njegov položaj u pretragama biti viši.On je odredjen Vašom maksimalnom ponudom i Vašom ocenom kvaliteta

Quality Score

To je u stvari ocena kvaliteta Vašeg oglasa kako bi Google odredio na kojoj poziciji ćete se nalaziti u plaćenim pretragama

Ad Group

Oglasna grupa je sledeći nivo u Google Ads manager-u. Možda nismo pomenuli, ali svaka kampanja se sastoji od najmanje dva ili više oglasa

Landing page

To je u stvari stranica na kojoj će posetioci doći na Vaš web sajt klikom na oglas u pretraživaču

Average CPC

To je prosečna cena za klik kroz celu kampanju.Dobija se jednostavno, podeli se cena svih klikova sa ukupnim brojem klikova

Maximum CPC

To je najveći iznos koji ste spremni da platite za 1 klik prema Vašem web sajtu. Može se podesiti za jednu ili sve ključne reči u Vašoj kampanji

CPM

Cost per mile, se obračunava fiksno za 1.000prikaza Vašeg oglasa u pretragama bez obzira da li je nekokliknuo na oglas ili nije

ROI (return on investment)

To je prikaz koliko iznosi Vaša zarada, odnosno profit kada se odbiju svi troškovi.

Reach and Frequency

To je opcija koju imate u izveštajima gde možete da vidite koliko je ljudi videlo Vaš oglas tokom odredjenog perioda. Reach je broj jedinstvenih korisnika, a frequency je prosečan broj puta koji je prikazan tim korisnicima

Ad Schedulling

Ovde se misli na odredjivanje u kom periodu i kako će se Vaš oglas prikazivati. Postoji više mogućnosti, mogu se prikazivati 24 časa ilikako Vi odredite

Demographic

U podešavanjima možete da odredite demografski svoju ciljnu grupu, odnosno kojim ljudima će se Vaš oglas prikazivati

Conversion Rate

Konverzija je klik, a kao rezultat to mogu biti odredjeno vreme provedeno na stranici, kupovina, prijava na novosti sa web sajta i druge opcije

Conversion Optimizer

Ovu opciju obavezno koristite!

Služi za optimizaciju kampanja i njenim aktiviranjem ćete sigurno postići više konverzija

Language and Location Targeting

Odlična opcija kojom možete prikazati na primer reklamu samo Srbima koji žive u Francuskoj. Google Ad manager Vam daje mogućnost prikaza reklame po zemlji, regionu, gradu ili delu nekog grada.Na jeziku koji želite

Zaključak

 

Ukoliko ste novi ili budući korisnik Google Ads-a, ne brinite. Biće malo komplikovano i konfuzno u početku, ali vrlo brzo ćete se snaći.

Google Ads manager je jako dobar i vrlo intuitivan. Probajte neke jednostavnije opcije za početak, a ako Vam treba neka obuka preporučujemo Vam neki kurs na Udemy.com, a od domaćih predavača preporučili bismo Ivanu Petrović.

Nemojte nigde žuriti, a ako Vam treba neka pomoć pišite nam na info@smartthink.rs

Vodite računa da pravilno otvorite Vaš Google Ads nalogi kako ćete objavljivati kampanje. Neka svaka vrsta proizvoda ili usluga ima svoju kampanju, a u okviru svake kampanje možete imati više oglasa. Vodite računa da oglas ima dobro postavljen link baš prema stranici Vašeg web sajta koja odgovara sadržaju Vašeg oglasa.

Ako reklamirate letovanje na Palma de Mallorca-u, nemojte dozvoliti da link ide ka stranici na Vašem web sajtu gde su sva letovanja na Mediteranu.

Vodite računa o ključnim rečima, ali ne zaboravite negativne ključne reči.

Analizirajte konkurenciju kako bi Vam bilo lakše da postignete još bolje rezultate. Ako radite Google Ads kampanju na primer za Hrvatsku, pretražite rezultate na njihovom tržištu.

Ako ne koristite VPN, najjednostavniji način je da posle upisivanja pojma u pretraživaču dodate site:hr (ovo je za Hrvatsku, za Francusku fr, za Nemačku de, itd).

To izgleda ovako, muške majice site:hr

Pregledajte kampanje i oglase svakih nekoliko dana. Ispravite stvari za koje mislite da nisu dobre i optimizujte oglase.

Možda ćete morati da menjate deo ili ceo tekst oglasa, vreme prikazivanja, menjanje ključnih reči (bilo da je oduzimanje ili dodavanje), mesto prikazivanja, pauziranje ili ukidanje nekih oglasa ako nisu dali dobre rezultate, itd.

Nemojte zaboraviti da povežete web sajt sa GA 4 nalogom i Google search console. Ovo su dva besplatna Google alata koji su neophodni svakom web sajtu, ali ne samo za Google Ads oglašavanje.

Nećete pronaći bolje i tačnije alate sa puno korisnih podataka koji su još i besplatni!

Ipak, ne savetujemo Vam da krenete bez obuke. Ako nemate vremena, bolje nadjite nekog ko će Vam pružiti pomoć.

Jer šteta može biti veća nego što očekujete. Dobar marketar može da Vam optimizuje oglas i uštedi puno para.

Još jednom, slobodno nas kontaktirajte ako imate neko pitanje o Google Ads-u, SEO ili izradi web sajtova na info@smartthink.rs

Izrada web sajtova

Nema Vas na internetu, Vi praktično ne postojite. Pretraživači su postali prvo mesto na kojem Vaši potencijalni klijenti ili kupci traže rešenje za svoj problem.

SEO optimizacija

SEO optimizacija unapredjuje kvalitet web sajta i povećava količinu organskog saobraćaja od pretraživača ka Vašem web sajtu.
Šta je SEO? To je skraćenica od Search Engine Optimizationi predstavlja optimizaciju web sajta za pretraživače

Google Ads oglašavanje

Google Ads oglašavanje je toliko unapredjeno da gotovo ne postoji format, ekran ili kanal gde ne može da se prikaže Vaš oglas u okviru Google platforme.

Kontakt

5 + 11 =

Kontakt info

Bose Milićević 8,
11000 Beograd

+381 63 221 770

info@smartthink.rs

Pratite nas